Ik kon het niet laten!

20 maart- Sabie

Ik kon het niet laten! Ik ben weer in het buitenland naar de kapper geweest. Het is als een soort fetisj van mij om dat in ieder buitenland te doen. In Marokko, Egypte, Turkije, het gebeurd overal anders en het lijkt toch zo hetzelfde. We zijn langs de straat vele “kapperszaken” tegengekomen maar de kans dat je HIV oploopt is groot. Zeker als je nagaat dat bijna 30 % van de mensen in Botswana en Z Afrika HIV heeft. Bij een betrouwbaar ogende hygiënische zaak heb ik het laten doen. Dan kan ik maandag weer netjes voor dag komen als ik moet werken.

Ik kon het niet laten! Al pratend met Guy, de kamerverhuurder annex kroegbaas, kwamen we op mijn werk. Dus ook over de verslavingszorg.  Verslaving is hier net als bij ons een groot probleem dat hier vrijwel niet door de overheid aangepakt wordt.  Op enig moment vertelde Guy tot enkele jaren geleden zwaar verslaafd te zijn geweest. We spraken uitvoerig over wat hem geholpen heeft en hoe zijn leven er nu uitziet zonder verslaving.

Een heel lang verhaal kortgemaakt hebben we vanmiddag de verslavings”kliniek” bezocht waar hij is behandeld. Vol trots werden wij ontvangen door zeer gepassioneerde mensen die alles geven om hun lotgenoten te helpen, zij zijn als behandelaren zelf gebruiker geweest. Dorien, de Managing Director, was 10 jaar geleden nog user en had een bijna doodervaring door het gebruik. Opmerkelijk was dat er veel overeenkomsten hebben in de wijze waarop zij hun programma uitvoeren als dat wij in Nederland doen, met zeer beperkte financiele middelen. Hun slagingspercentage ligt, zeggen zij, rond de 40 %. Dat is een heel goed resultaat.                                            Het gaf mij een goed gevoel dat zij zo goed bezig zijn,…..een mooie dag.

2 gedachten over “Ik kon het niet laten!”

 1. goeiemôre vakantiegangers,
  Goed bezig Peter,
  netwerken en een Afrikaans haarmodel aan meten. Kan er een werkbezoek gepland worden ??? Ik wil wel mee 🙂
  Geniet van jullie laatste dagen in de Afrikaanse zon. Wij gaan morgenavond de sneeuw opzoeken.
  veel plezier nog en een goede terugreis.
  Ingrid

  1. Hey Ingrid, ik ga mijn best doen om een uitwisselingsprogramma op te zetten. De kans dat dit gaat lukken is niet erg groot.Leuk dat je ons volgt, het is voor jou/jullie herkenbaar van jullie reis. Veel plezier in de sneeuw en doe virsigtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *