Ja hoor daar waren ze, olifanten en giraffen.

9  maart – Nata (B)

We draaiden de weg af bij Rochelle en mw. TomTom meldde “rijdt 330 km.” Hoppa, één rechte weg naar Nata, onze volgende overnachtingsplaats. De eerste 6o km. was de weg als een hoogpolig tapijt, heerlijk om te rijden. Na deze 60 km. doken we abrupt in een gatenwegdek als van een gatenkaas. Niet zomaar kaas maar als een Emmenthaler zo grote gaten.. Gaten van 10, 20 en soms méér centimeters diep. Met volgens mij dichtgeknepen billen dirigeerde de directrice mij waarschuwend voor de gaten. “Let dáár een gat, kijk uit, ohjé nog een gat,…”  Ze kon mij beter zeggen waar nog asfalt was!

Ze waren wel bezig om de weg te repareren hoor! Maar het leek wel of de wegwerkers voortdurend werkoverleg hadden in de schaduw van een boom. “Stel dat we harder werken dan is de weg eerder klaar, maar ja….er zijn maar vijf grote wegen in Botswana, wat doe we daarna?”

De rest van de weg, 200 km ging goed, maar wel oppassen geblazen. Tussen de gaten verschenen hopen, hopen olifantenpoep. Laverend tussen deze obstakels kwam het idee van de directrice dat de olifanten hun behoeften zouden doen in de gaten. “Daar heb je circusolifanten voor nodig hoor!”

Rijdend door Makgadikgadi National Park staken olifanten de weg over. Erg schuw en snel verdwijnend in het struikgewas. De giraffen daarentegen zijn nieuwsgierig en bleven lang staan.

Dat giraffen nieuwsgierig zijn weet ik  nog. Vijf jaar geleden stond een giraf voor mijn auto en zette zijn achterpoot, tussen zijn voorpoten door, op de motorkap van de auto. Bewijs kan ik leveren met de foto die ik daarvan heb gemaakt.