Onder politie escorte naar onze B&B.

4 maart – Gaberone (B)

De rit van Gaberone naar Palapye was maar 250 km., maar wel saai. Veelal rechtdoor rijden in een weinig veranderend landschap. Het is de A1 van Botswana. De A1 in Nederland tussen Amsterdam en Utrecht is 12 rijbanen breed, deze is 2 banen en levensgevaarlijk…afgemeten aan de wrakken langs de weg.                    In Nederland ligt er wel eens een dode kat of konijn op de weg, hier dode koeien of geiten door de langs razende vrachtwagens. Alles wordt er te koop aangeboden langs de rand van de weg.

Even aanduwen en weg is het elftal op weg naar een wedstrijd.

Vier keer een roadblock van de Politie. Heel onopvallend zit er kilometers daarvoor een mannetje op een stoeltje met voor zich een klein statief met een snelheidscamera. Te hard rijden is afrekenen bij de volgende roadblock.

De politie heeft ons geholpen met het vinden van onze B&B. Buiten het centrum van Palapye hebben de wegen geen namen. De verstrekte GPS coordinaten waren niet juist. We bleven zoeken en vragen.  De politie te hulp gevraagd en voor ons uit reden zij naar Bellevue guesthouse. De Politie is deze keer onze hulp geweest.

Guesthouse Bellevue

Onze held!!

4 maart 2018

Gisteravond hadden we moeite om het guesthouse te vinden. Door de vertraging bij de grens reden we in het donker Gaberone binnen.

Gaberone is de hoofdstad van Botswana. De routeplanner kon het adres niet vinden. Meerdere keren vragen hielp ons in de goede richting. Uiteindelijk weer een groep jongens langs de weg gevraagd. Het is voor hen vreemd dat een blanke op hen afstapt en om hulp vraagt. Ook voor ons niet zonder risico, denk ik.

De jongens waren overtuigd het adres te weten, ik bood aan één van hen in te stappen en ons naar het adres te rijden. Na onderlinge afweging of ze dit wel zouden doen, bij die anderhalve blanken in de auto, stapte een van in. Hij gidste ons naar het adres. Toen ik de jongen weer terug naar zijn vrienden bracht werd hij als held onthaald, dat was hij ook…voor ons.