Welkom in Afrika en entree in Botswana.

4 maart 2018 Rustenburg – Gaberone (Botswana)

Wat leek een rustig begin van onze reis te worden en in de loop van de middag in het guesthouse te arriveren verliep toch anders.

Van Rustenburg ging het prima. Door een echt Afrikaans savanne landschap, met apen langs de weg. De directrice (ja hoor daar is zij weer) kon zelfs wat wegdoezelen, ik zag haar soms knikkebollen.

Als opwarmertje belanden we op een gravelroad, er zullen er nog veel komen. Leuk om te doen met een SUV maar toch oppassen. Soms grote gaten of modderpoelen om door heen te gaan.

 

Het echt lastige kwam aan de grens van Botswana. Volgens de Zuid Afrikaanse douane moesten we voor de auto een permit hebben om het land te verlaten. Van hem mochten we er wel uit maar Botswana zouden we niet in kunnen. In het Niemandsland tussen de twee landen probeerden ik met de verhuurder te bellen om van hen het niet uitgereikte document per mail te ontvangen. Na meer dan twee uur en geen beltegoed meer voorzag ik al een ongeplande overnachting.

Bijna binnen!

Ik ben maar eens naar de Botswaanse douane gelopen en gevraagd wat ik moest doen. Heel simpel….ik kon een permit kopen om de auto in te voeren. Eerste even (!) langs de emigrations voor formaliteiten en stempels en dan de permit kopen. Al met al waren we, na ook nog eens zoeken, om 20.30 uur in ons guesthouse. Welkom in Afrika!

We zijn er….

3 maart 2018 – Rustenburg (SA)

We zijn gearriveerd in Johannesburg na een overstap in Londen.      Al met al 17 uur onderweg. Vertraging bij vertrek van Heathrow. Tijdens het taxiën naar de startbaan keerde het toestel terug naar de gate. Een passagier was onwel geworden (toen al!) en moest beademd met brancard uit het vliegtuig gehaald worden.                    Hup anderhalf vertraagd.

Bij de customs in Jo’burg werd ik aangesproken als “Hey Baba you have to put of your glasses”. De pasfoto leek anders niet.                    Toch wel relaxed hoor die Afrikanen.

De auto, een Ford Ecosport SUV (jaja), opgehaald en op weg naar Rustenburg , een goede 150 km rijden, links rijden.  Dat viel door de vermoeidheid niet mee. Toen maar lekker gegeten, douchen, en …slapen. morgen begint de echte reis.