Categoriearchief: Noorwegen 2017

Klaar voor de overtocht naar Denemarken….en dan zit de reis er op.

22/9   we zijn aangekomen in Langesund voor de ferry richting Hirthals in Denemarken. Vanaf

In het Hovlandsheia overnacht.

Stavanger hebben we de tijd genomen om binnendoor, over kleine wegen hier naar toe te rijden. Op twee leuke plekjes, in de vrije natuur, hebben we overnacht. We zorgen altijd dat ons verblijf tijdens, en na de overnachting, niet wordt opgemerkt. Zorgzaam omgaan met de natuur. Vuilnis en vuilwater wordt op de juiste plek geloost. In Noorwegen is dit erg goed geregeld. Telkens konden we schoon water innemen om te douchen. Elke dag hebben we de buitendouche gebruikt, die niet echt warm werd maar voldoende was om het water niet echt te laten zijn. Wel koud hoor het buiten douchen maar de bikkels die we zijn doen we toch.  Ik beschouw deze tekst als de laatste van deze reis. Na de ferry van vier en een half uur volgen twee dagen snelweg die niet zo interessant zijn, tenzij…..

Lars en ik hebben een mooie reis gemaakt en veel gezien. Ieder jaar samen een weekje weg is wel bijzonder om te (blijven) doen. Ik kijk al weer uit naar de volgende reis met hem naar…….

Bedankt Lars.

De Preikestolen…..een hele opgave.

De Preekstoel zonder mist (gepikt van Google)

Op tijd richting de Preikestolen. Een rotsplateau dat ruim 600 meter boven het Lysefjord uitrijst. Helaas dikke mist en soms een miezerig regentje, maar met goede moed op pad. Dat “goede moed” ben je snel kwijt als de eerst 500 meter hebt gedaan en je weet dat je nog 3,5 km. hebt te gaan. Het “pad” is een paar jaar geleden aangelegd door Nepalese Sherpa’s, dat zegt toch genoeg he. Ongelofelijk stijl, slecht begaanbaar maar fantastisch om te doen.  Doornat (de jas bleek niet waterdicht en van het zweet) aangekomen op het plateau konden we het Lysefjord door de mist niet zien. Jammer, maar we waren hier wel hè. Een als vanouds hardgrondig “AJETOO” ( zoals de Tsjechen zeggen) het motto van vader en zoon was weer een qaulity-time momentje.

Dit geen halve foto hoor!

Als beloning voor onze inspanning en spierpijn hadden we deze ondergaande zon weer in de jachthaven. Als alternatief voor Bergen gaan we morgen naar Stavanger, als de wielrenners niet daar naar toe gefietst zijn. Zo ja ik schop ze van de Preekstoel (geintje)

WK wielrennen…….WTF

18/9.   Ons voornemen om Bergen te bezoeken werd verstoord door het WK wielrennen dat daar de hele week wordt gehouden. Hebben die niet genoeg aan de “Toer de Frans”? Ons programma moest omgegooid. Dan nu maar richting de Preikestole. De rit van 325 km. zou een lange dag worden met vier overtochten. Het werd een lange maar mooie dag. Het weer zit ons erg mee.

De afstand is niet zozeer het probleem maar of we wel/niet lang moeten wachten op de ferry. Aangekomen in Jørpaland (geen carnavalsnaam) bleek de jachthaven een ideale overnachtingsplek. Morgen op tijd eruit op de Preikestolen te beklimmen. Ook nog contact gehad met de directrice. Ze moet toch op de hoogte worden gehouden waar wij uitgangen. Met de lage beltarieven in Europa hebben we geen excuus meer om alleen te appen.

 

Noorwegen de eerste dagen.

…aan het Innvikfjord
Twee zonsondergangen…

De aankomst in Noorwegen is ff langs de douane denk je, en ja hoor een NL kenteken toch maar stoppen. Geen drank, sigaretten of drugs maakt het niet interessant. De paspoorten mogelijk wel. Zijn het nu vader en zoon of een “merried gay couple”? Toch maar het eerste bevestigd.

Het weer was en blijft echt geweldig sinds we uit Denemarken vertrokken. De camper snort rustig door de prachtige Noorse natuur. De overnachtingen die we tot en met vandaag hadden waren idyllisch tot heel plat achter de Mac in Bergen. De wifi is toch belangrijk om  te hebben na twee dagen.

Een van de eerste highlights hebben we vandaag gedaan. De treinreis met de Flambana is er zo een. In korte tijd stijgt de trein van zeeniveau naar 850 meter met een stijgingspercentage van 55%!! Langs en soms door de bergwand, draait ook nog eens in de berg, om een panorama te aanschouwen  met watervallen. Lars was onder de indruk.

De Elbe over richting Denemarken.

Aan de over van de Elbe overnacht met meerdere campers. De ferry naar Glückstadt en dan richting Hirthals  voor de ferry naar Noorwegen. Het weer was mijn heftig maar toch waren er soms zware regenbuien die zelfs files veroorzaakten. In Hirthals aangek men was het stralend weer. Dat beloofd wat. Op de plek waar we morgen de ferry oprijden zullen we over na overnachten.

Richting de fjorden.

We zijn we onderweg, Lars en ik. Nu richting het fjordengebied van Noorwegen.
De aanloop tot deze trip was net zo stromachtig als de eerste najaarsstorm van afgelopen nacht.
De huurcamper waarmee we in eerste instantie weg zouden staat met pech in Slovenie, de 2de camper beantwoordde bij nader inzien niet aan de mogelijkheden om vrij in de natuur te overnachten. Uiteindelijk werd de oplossing naast onze deur gevonden.

De directrice gaat deze keer niet mee. Nu is het een ander “bedrijfsfeestje”.
De storm van gisteren heeft onze reis gisteren danig beïnvloed. Binnendoor rijdend door Nord-Deutschland werden we geconfronteerd met afgesloten wegen door omgevallen bomen ed. Vervolgens een afgesloten tunnel onder de Eems betekende omrijden. Veel later dan gepland kwamen we op ons bedachte overnachtingsplek.

De eerste avond is dan een zoektocht waar, de directrice, de spulen in de camper heeft (ver)gestopt. De lieve schat heeft veel werk gehad om ons op weg te helpen. Veel van de spullen die we aan boord hebben zullen in de loop van de trip te voorschijn komen.